Aktuella smittor:

Virkon™ S

- Salmonella siipikarjassa ja sioissa

Hyvin dokumentoitu desinfiointiaine, joka on tehokas viruksia, mykoplasmaa, bakteereita ja sieniä vastaan.

Salmonella siipikarjassa ja sioissa

Salmonellat ovat gramnegatiivisia suolistobakteereja, jotka kuuluvat Enterobacteriaceae-heimoon, ja ne voivat aiheuttaa sairauksia sekä eläimille että ihmisille. Salmonellatyyppejä on monia erilaisia, joista monilla on laaja isäntäalue, toiset taas ovat isäntäkohtaisempia.

Infektio ja oireet

Siipikarjan salmonellan yhdistetään yleisimmin aiheuttavan tartuntoja/sairauksia ihmisiin (zoonoosi) elintarvikkeiden ja eläinten käsittelyn välityksellä. Siipikarjan salmonellatartunta voi joskus johtaa lintujen tautioireisiin, mutta yleensä ne pysyvät oireettomina. Terveet (oireettomat) kantajat voivat erittää salmonellabakteereja ulosteidensa mukana pitkään. Sikojen salmonellatartunta, kuten monilla muillakin lajeilla, voi aiheuttaa kliinisen taudin lähinnä ripulin muodossa. Monissa tapauksissa tartunnan saaneista sioista tulee kuitenkin oireettomia kantajia, jotka erittävät ulosteessaan salmonellabakteereita ilman taudin oireita. Salmonellatartunnan saaneet siat voivat toimia tartuntalähteenä ihmisille pääasiassa saastuneen sianlihan ja muiden sianlihatuotteiden välityksellä.

Bakteerit

Salmonella (S.) Pullorum -bakteeri (Pullorum-tauti) ja S. Gallinarum -bakteeri (lintutauti) ovat erityisesti sopeutuneet siipikarjaan, ja ne voivat aiheuttaa heikentynyttä kuoriutumiskykyä ja epäspesifisiä oireita, kuten heikentynyttä yleiskuntoa, löysää ulostetta ja lisääntynyttä kuolleisuutta. Salmonellatyyppejä on monia erilaisia, ja siat voivat saada tartunnan useista eri tyypeistä. Yleisimmät salmonellatyypit sioissa Ruotsissa ovat S. Tryphimurium ja S. Derby.

Tartunnan leviäminen

Infektio leviää niin sanotun ulosteen ja suun välityksellä, toisin sanoen nauttimalla bakteereita tartunnan saaneilla ulosteilla saastuneista esineistä. Saastuminen voi olla pientä, eikä se siksi aina näy paljaalla silmällä.

Bioturvallisuus

Ennaltaehkäisyn avulla voit pienentää eläinten riskiä saada tartunta ja estää tartunnan leviämisen taudinpurkauksen sattuessa. Tärkeä osa bioturvallisuutta ovat puhdistus- ja desinfiointimenettelyt (virusten, sienten ja bakteerien tappaminen).

Seuraavassa on muutamia vinkkejä siitä, mitä voit tehdä bioturvallisuuden parantamiseksi:

Desinfiointiaineet

Virkon S on esimerkki desinfiointiaineesta. Virkon S:ää käytetään desinfiointiaineena kaikentyyppisissä eläinsuojissa, hautomoissa, varasto- ja rehuhuoneissa, kuljetuskärryissä, saappaissa, työkaluissa jne. Virkon S koostuu useista komponenteista, jotka kukin hyökkäävät mikro-organismin eri osiin. Samalla komponentit ovat vuorovaikutuksessa niin, että ne vahvistavat toistensa vaikutusta. Mikro-organismin proteiinit hapettuvat, mikä tarkoittaa, että se muuttuu vaarattomaksi. Koska se vaikuttaa useisiin eri alueisiin, on epätodennäköistä, että resistenssi kehittyy, eikä Virkon S:lle ole tällä hetkellä tiedossa resistenssiä.

Virkon S:n teho useimpiin salmonellalajeihin, myös edellä mainittuihin lajeihin, on tieteellisesti todistettu hyvin tehokkaaksi. Se on turvallinen tuote ihmisille, eläimille ja ympäristölle, ja toisin kuin monissa vaihtoehdoissa, Virkon S:n kanssa työskentelevillä ei ole syöpä- tai allergiariskiä.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin

Jos epäilet, että eläimesi ovat saaneet tartunnan, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Kunnes saat eläinlääkäriltä lisäohjeita, tee voitavasi estääkseen ja rajoittaaksesi tartunnan mahdollista leviämistä muihin eläimiin ja ihmisiin.

Lähteet: www.sva.se, www.jordbruksverket.se,

Leg. Eläinlääkäri. Pharmaxim AB:n eläinlääkintäpäällikkö Linda Nilsson.