Virkon™ S
- Salmonella siipikarjassa ja sioissa
Hyvin dokumentoitu desinfiointiaine, joka on tehokas viruksia, mykoplasmaa, bakteereita ja sieniä vastaan.
Salmonella siipikarjassa ja sioissa
Salmonellat ovat gramnegatiivisia suolistobakteereja, jotka kuuluvat Enterobacteriaceae-heimoon, ja ne voivat aiheuttaa sairauksia sekä eläimille että ihmisille. Salmonellatyyppejä on monia erilaisia, joista monilla on laaja isäntäalue, toiset taas ovat isäntäkohtaisempia.
Infektio ja oireet
Siipikarjan salmonellan yhdistetään yleisimmin aiheuttavan tartuntoja/sairauksia ihmisiin (zoonoosi) elintarvikkeiden ja eläinten käsittelyn välityksellä. Siipikarjan salmonellatartunta voi joskus johtaa lintujen tautioireisiin, mutta yleensä ne pysyvät oireettomina. Terveet (oireettomat) kantajat voivat erittää salmonellabakteereja ulosteidensa mukana pitkään. Sikojen salmonellatartunta, kuten monilla muillakin lajeilla, voi aiheuttaa kliinisen taudin lähinnä ripulin muodossa. Monissa tapauksissa tartunnan saaneista sioista tulee kuitenkin oireettomia kantajia, jotka erittävät ulosteessaan salmonellabakteereita ilman taudin oireita. Salmonellatartunnan saaneet siat voivat toimia tartuntalähteenä ihmisille pääasiassa saastuneen sianlihan ja muiden sianlihatuotteiden välityksellä.
Bakteerit
Salmonella (S.) Pullorum -bakteeri (valkovatsuri) ja S. Gallinarum -bakteeri ovat erityisesti sopeutuneet siipikarjaan, ja ne voivat aiheuttaa heikentynyttä kuoriutumiskykyä sekä epäspesifisiä oireita, kuten heikentynyttä yleiskuntoa, löysää ulostetta ja lisääntynyttä kuolleisuutta. Salmonellatyyppejä on monia erilaisia, ja siat voivat saada tartunnan useista eri tyypeistä. Näistä ainoastaan S. Cholerasuis – serotyyppiä esiintyy Suomessa yksittäisinä tapauksina.
Tartunnan leviäminen
Salmonella leviää ulosteen välityksellä suun kautta. Saastuminen voi olla pientä, eikä sitä siksi aina havaita paljaalla silmällä.
Bioturvallisuus
Ennaltaehkäisyn avulla voidaan vähentää eläinten riskiä saada tartunta ja estää tartunnan leviämistä taudinpurkauksen aikana. Tärkeä osa bioturvallisuutta ovat puhdistus- ja desinfiointimenettelyt, joiden avulla pyritään tappamaan viruksia, sieniä ja bakteereja.
Tässä on joitakin vinkkejä, joita voit noudattaa parantaaksesi bioturvallisuutta:
- Noudata tavallisia tartunnan torjuntarutiineja, joita noudatat eläintesi hoidossa.
- Estä villieläimien, kuten lintujen ja jyrsijöiden, pääsy eläintilaan avoimien ovien, ikkunoiden tai ilmanvaihdon kautta.
- Pidä alue puhtaana rakennusten ja aitauksien ympärillä.
- Varmista, että kaikki, jotka menevät eläintilaan, pukeutuvat puhtaisiin vaatteisiin ja kenkiin sekä pesevät kätensä. Esimerkiksi saappaiden desinfiointi on yksinkertainen ennaltaehkäisevä toimenpide.
- Pese kädet aina ennen ja jälkeen eläinten koskemisen.
- Tarkkaile eläinten hyvinvointia ja ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet tartuntaa.
Desinfiointiaineet
Virkon S on esimerkki desinfiointiaineesta. Virkon S:ää käytetään desinfiointiaineena kaikentyyppisissä eläinsuojissa, hautomoissa, varasto- ja rehuhuoneissa, kuljetuskärryissä, saappaissa, työkaluissa jne. Virkon S koostuu useista komponenteista, jotka kukin hyökkäävät mikro-organismin eri osiin. Samalla komponentit ovat vuorovaikutuksessa niin, että ne vahvistavat toistensa vaikutusta. Mikro-organismin proteiinit hapettuvat, mikä tarkoittaa, että se muuttuu vaarattomaksi. Koska se vaikuttaa useisiin eri alueisiin, on epätodennäköistä, että resistenssi kehittyy, eikä Virkon S:lle ole tällä hetkellä tiedossa resistenssiä.
Virkon S:n teho useimpiin salmonellalajeihin, myös edellä mainittuihin lajeihin, on tieteellisesti todistettu hyvin tehokkaaksi. Se on turvallinen tuote ihmisille, eläimille ja ympäristölle, ja toisin kuin monissa vaihtoehdoissa, Virkon S:n kanssa työskentelevillä ei ole syöpä- tai allergiariskiä.
Ota yhteyttä eläinlääkäriin
Jos epäilet, että eläimesi ovat saaneet tartunnan, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Kunnes saat eläinlääkäriltä lisäohjeita, tee voitavasi estääkseen ja rajoittaaksesi tartunnan mahdollista leviämistä muihin eläimiin ja ihmisiin.