Aktuella smittor:

Virkon™ S

- Pääntauti hevosilla

Hyvin dokumentoitu desinfiointiaine, joka on tehokas viruksia, mykoplasmaa, bakteereita ja sieniä vastaan.

Pääntauti hevosilla

Pääntauti on bakteeriperäinen infektio hevosilla. Hevoset saavat usein vakavan ja kivuliaan hengitystieinfektion, johon liittyy mätäisiä paiseita pään ja kaulan imusolmukkeissa. Pääntauti-epidemioita raportoidaan jatkuvasti niin Suomessa kuin muissakin maissa. Se on ilmoitettava tauti ja aiheuttaa suuria huolia sekä hevosille että hevosen omistajille. Koko talli voi altistua taudille, sillä se on erittäin tarttuvaa ja koko tallin on oltava eristetty. Hyvä hygienia, siivous ja desinfiointi ovat välttämättömiä taudin leviämisen estämiseksi sairastuneessa tallissa sekä oman hevosesi tartunnan ehkäisemiseksi.

Bakteeri ja tartuntatavat

Pääntauti on infektiosairaus, jonka aiheuttaa Streptococcus equi -bakteeri. Bakteeri löytyy tartunnan saaneen hevosen nenäeritteistä, nielusta ja rikkoutuneista imusolmukkeista valuvasta mädästä. Bakteeri leviää pienien eritehiukkasten kautta, joita hevonen erittää aivastaessaan tai yskiessään, ja ne laskeutuvat ympäröivään ympäristöön.

Pääntauti ei ole ilmassa leviävä tauti, vaan niin sanottu kosketustartunta. Tartunta voi levitä suoraan sairaasta hevosesta terveeseen (esimerkiksi, kun ne tervehtivät toisiaan tallissa tai tarhassa) tai epäsuorasti esimerkiksi varusteiden, kalusteiden ja henkilöiden kautta, jotka ovat olleet kontaktissa sairaan hevosen kanssa (esimerkiksi käsien, vaatteiden, karsinoiden, vesikuppien ja huulipuristimien kautta).

Oireet

Pääntaudin klassiset oireet ovat:

  • Kuume (< 38,5 °C)
  • Heikentynyt yleiskunto
  • Yskä
  • Sierainvuoto (usein keltainen ja paksu)
  • Turvonneet ja arat imusolmukkeet leuan alapuolella ja hevosen kaulassa
 

Jotkut hevoset saavat vain hyvin lieviä oireita, jotka muistuttavat tavallista flunssaa. On myös niin sanottuja hiljaisia tartuntakantajia, eli hevosia, jotka eivät näytä oireita mutta voivat silti tartuttaa muita hevosia.

Vakavasti sairailla hevosilla imusolmukkeisiin syntyneet paiseet voivat puhjeta, mikä on kivuliasta ja painaa hengitysteitä. Tämä voi aiheuttaa oireita, kuten ruokahaluttomuutta, nielemisvaikeuksia ja ääniä hengityksestä. Vaikeammissa tapauksissa hevonen voi saada suuria hengitysvaikeuksia.

Tartunnan saaneet hevoset voivat myös saada vakavia jälkitauteja, kuten keuhkokuumeen tai verenkierron kautta levinneiden bakteerien aiheuttamia märkäpaiseita ympäri elimistöä – pahimmassa tapauksessa tämä voi johtaa kuolemaan.

Itämisaika on 3–14 päivää. Bakteeri erittyy 24–48 tuntia ensimmäisen kuumehuipun jälkeen. Hevoset, joilla ei enää ole oireita, voivat silti erittää bakteeria vielä 2–3 viikon ajan, joskus pidempään.

Hoito

Päätaudin hoidossa tärkeintä on pitkäaikainen lepo, tukevalla hoidolla kuten nesteytyksellä, kuumelääkkeillä ja kivunlievityksellä. Kypsät paiseet, jotka eivät puhkea itsestään, voidaan joutua tyhjentämään. Antibiootteja ei yleensä tarvita.

Ennuste on hyvä. Useimmat hevoset paranevat täysin. Monilla hevosilla voi kuitenkin olla väsymystä sairausjakson jälkeen, ja toipuminen voi vaatia useiden viikkojen asteittaista kuntoutusta.

Tartunnan leviämisen minimointi

Jos epäillään pääntautia, sairaat hevoset on heti eristettävä terveistä hevosista tartunnan leviämisen estämiseksi. Koska sairastuneet hevoset eivät yleensä eritä pääntautibakteereja ympäristöön ensimmäisten 24–48 tunnin aikana, on mahdollista rajoittaa tauti-epidemian laajuutta varhaisessa vaiheessa.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin tutkimuksia ja näytteenottoa varten. Eläinlääkäri arvioi, mitä toimenpiteitä on tarpeen toteuttaa. Jos eläinlääkäri epäilee pääntautia on otettava yhteyttä alueelliseen eläinlääkäriin ja koko talli eristettävä. Näytteet otetaan.

Ruokavirasto suosittelee, että talli eristetään 4–6 viikoksi sen jälkeen, kun viimeinen sairaista hevosista on parantunut ja ei enää näytä oireita. Suuremmilla hevostalouksilla, kuten ratsastuskouluilla, pääntaudin puhkeaminen voi aiheuttaa tuhoisia seurauksia.

Eristämisen lisäksi tarvitaan tiukempia käytäntöjä, jotta epäsuoraa tartunnan leviämistä voidaan estää. Esimerkkejä näistä käytännöistä ovat:

  • Minimoi henkilöiden määrä, jotka ovat tekemisissä sairastuneiden hevosten kanssa

  • Huolellinen käsihygienia

  • Käytä erillisiä vaatteita, kenkiä ja varusteita hoitaessasi sairastuneita hevosia

  • Desinfioi kaikki välineet, jotka ovat olleet kosketuksissa sairastuneiden hevosten kanssa. Myös laitteet, joita on käytetty sairaiden tai mahdollisesti tartunnan saaneiden hevosten kuljettamiseen, tulee puhdistaa huolellisesti ja desinfioida.

Puhdistus ja desinfiointi

Kun viimeiset sairaat hevoset ovat parantuneet, on tärkeää suorittaa huolellinen puhdistus ja desinfiointi kaikelle, mikä on ollut kosketuksessa sairastuneiden hevosten kanssa, kuten esimerkiksi tallin kalusteet, välineet sekä vesi- ja ruokakipot.

Pintojen puhdistaminen on ensisijainen vaihe ennen desinfiointia, sillä muuten bakteerit voivat jäädä piiloon ja suojautua lian alle.

Vinkkejä tallin puhdistukseen:

1. Poista kaikki siirrettävä varustus, joka tulee myös puhdistaa ja desinfioida.
2. Poista kuivikkeet, lanta ja muut vastaavat jätteet. Kuivikkeet voidaan polttaatai kaivaa lantalaan.
3. Puhdista ja tiivistä sähköasennukset
4. Kostuta alueet vedellä ja puhdistusaineella.
5. Pese painepesurilla (paras vaihtoehto) tai pesemällä/putsaamalla käsin.
6. Anna pintojen kuivua.

Kun talli on puhdistettu ja kuivunut, siirry desinfiointiin. Vinkkejä:
1. Sekoita Virkon™S ohjeiden mukaan 1% liuokseksi. Tarvittava määrä liuosta riippuu käsiteltävän alueen koosta, noin 200 ml VirkonTM S:ää per neliömetri. riippuu pinnan koosta. Tarvitset 200 ml Virkon™ S:ää neliömetriä kohti.
2. Käytä reppuruiskua tai painepesuria. Kiinnitä erityistä huomiota kulmiin, halkeamiin, saumoihin sekä materiaaleihin, kuten puu ja betoni, jotka voivat säilyttää taudinaiheuttajia.
3. Aloita käsittely korkeammalta ja työskentele kohti lattiaa. Kuljetusajoneuvoissa suositellaan aloittamaan ulkopuolelta ja siirtymään sisäänpäin.
4. Huuhtele pehmeät metallit ja muut herkemmät materiaalit(kuten ruokakipot, vesikupit ja ämpärit) puhtaalla vedellä 10 minuutin kuluttua Virkon™ käsittelyn jälkeen.
5. Anna pintojen kuivua ennen varusteiden takaisin laittamista.

Ennaltaehkäisevät toimet

On tärkeää, että hevostalleilla ja -omistajilla on käytössään rutiinit, jotka estävät tartuntatautien leviämisen. Tässä on joitakin vinkkejä, joita voi noudattaa pääntaudin ehkäisemiseksi:

  • Eristä uudet hevoset
    Pitäkää uudet hevoset eristettyinä omissa eristystalleissa, joissa uudet hevoset voivat olla vähintään 2-3 viikon ajan. Tarkista päivittäin hevosten terveydentila ja ruumiinlämpö. Käytä erillisiä vaatteita ja välineitä, huolehdi käsihygieniasta jne. Jos hevonen ei osoita mitään oireita tartuntataudista eristyksen aikana, on riski, että se tuo tartuntaa talliin, hyvin pieni.

  • Nuoret hevoset ovat herkempiä tartunnoille
    Nuoret hevoset ovat alttiimpia sairastumaan infektioihin, kuten pääntautiin, koska niiden immuunijärjestelmä ei ole vielä täysin kehittynyt. Pidä nuoret hevoset erillään kilpahevosista tai hevosista, jotka matkustavat usein.

  • Puhdista talli säännöllisesti

    Luo selkeät puhdistus- ja desinfiointirutiinit talliin. Suorita tallin puhdistus vähintään kerran vuodessa tyhjennetyissä tiloissa.

  • Puhdista hevoskuljetus säännöllisesti, erityisesti kilpailujen jälkeen

  • Hyvä käsihygienia

    Huolehdi aina hyvästä käsihygieniasta, kun käsittelet hevosia.

    VirkonTM S on desinfiointiaine, jonka teho on dokumentoitu erityisesti Streptococcus equi -bakteeria vastaan. VirkonTM S on hellävarainen niin ihmisille, eläimille kuin ympäristölle ja toimii tehokkaasti eri lämpötiloissa. Sitä voidaan käyttää tallin, välineiden, hevoskuljetusten, saappaiden ja varusteiden desinfiointiin. Näin ollen Virkon™ S on erinomainen valinta pääntaudin sekä muiden bakteerien, virusten ja sienten aiheuttamien sairauksien ehkäisyyn hevosillasi.