Hevosen rivi

Rivi on ihotulehdus hevosen vuohiskuopassa, jonka syynä yleensä on bakteeri-infektio tai loiset (syyhy).

Ehkäise ja lievitä riviä - Eläinlääkärin neuvot

Rivi, joka tunnetaan myös nimellä vuohisrohtuma, on hevosten kiusallinen ihosairaus. Se aiheuttaa ärsytystä ja ihoinfektion hevosen etujaloissa polven ja takajalassa kintereen alapuolella ja voimakkaimpana yleensä vuohiskuopan alueella. Kaikki hevoset voivat saada tartunnan, mutta erityisesti hevoset, joilla on runsaat vuohiskarvat ovat alttiita tälle sairaudelle.

Rivin oireet

 • Ihon halkeileminen ja ruvet hevosen jaloissa. Ruvet voi olla märkiviä tai kuivia.
 • Lämpö
 • Turvotus
 • Punoitus, erityisesti vaaleilla hevosilla
 • Kosketusarkuus
 • Mahdollisesti ontuminen

Ensimmäinen merkki on ihon halkeileminen ja ruvet vuohisen alueella. Tulehduksen leviäminen saattaa aiheuttaa lämpöä ja turvotusta.

Mikä aiheuttaa riviä

Rivi johtuu yleensä bakteeri-infektioista, mutta siihen voi olla myös muita syitä, kuten jalkakapi (Chorioptes equi), valoyliherkkyys tai allergia. Iho suojaa normaalisti ei-toivottuja organismeja vastaan, mutta ihon suojaeste voi heikentyä, kun iho kastuu ja/tai ärtyy. Jos ihon suojaeste heikkenee, siihen saattaa syntyä pieniä haavaumia ja vahingolliset mikro-organismit, kuten bakteerit ja sienet, pääsevät ihoon näiden pienten haavojen kautta ja aiheuttavat infektion. Vuohisen iho on herkkä, ja jos sitä ei pidetä kuivana ja puhtaana, se voi helposti vaurioitua.

Yksi yleisimmistä syistä, miksi hevonen saa rivin on se, että sen iho on märkä, vettynyt ja sen normaali ihosuoja on heikentynyt. Siksi on yleistä, että hevoset kärsivät ihotulehduksesta talvikuukausina, jolloin ulkona on sateista ja tarhat ovat kuraisia.

Jos rivi on uusiutuva ongelma, hevonen ei vastaa hoitoon tai jos ongelmia kiusaa ympäri vuoden on suositeltavaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin oikean diagnoosin ja hoidon varmistamiseksi.

Rivin seuraukset

Hevonen voi olla erittäin kosketusarka ja se saattaa ontua. Jos sairautta ei hoideta ajoissa, se voi levitä ja seurauksena voi olla lymfangiitti eli imusuonitulehdus. Imusuonten pääasiallinen tehtävä on palauttaa ylimääräinen kudosneste takaisin verenkiertoon, mikä ei tulehduksen vuoksi toimi normaalisti. Se aiheuttaa voimakasta turvotusta hevosen jalassa ja voi olla hyvin tuskallista hevoselle ja pahimmassa tapauksessa johtaa kroonisiin vammoihin.

Näin hoidat riviä vuohiskuopassa

Jos oireet ovat lieviä, voit yrittää parantaa sen itse. Ehdotetut toimenpiteet:

 • Pese kaikki ruvet vedellä ja mahdollisesti miedolla saippualla, kuten Laktacydilla. Bakteerit ovat ruven alla ja siksi on tärkeää, että ne poistetaan. Jos ruvet ovat kovassa, älä koskaan yritä kaivaa tai repiä niitä pois – saatat vahingoittaa ihoa entisestään. Yritä liuottaa ne esimerkiksi öljyn tai vaseliinin avulla.
 • Pese alue 1 % Virkon™ S-liuoksella. Levitä liuos iholle puhtaalla sienellä tai liinalla. Huuhtele puhtaalla vedellä 10 minuutin kuluttua. Pidä huolta siitä, että liuos ei pääse hevosen silmiin tai korviin.
 • Kuivaa alue varovasti
 • Voitele haavojen ympärillä oleva iho kosteuttavalla ja pehmentävällä voiteella, kuten Helosanilla®. Mikäli haavauma/ ihottuma on paha, on suositeltavaa käyttää itse haavoihin/ihottumaan mikrobilääkettä, esim. lääkehunajaa.

Virkon™ S tehoaa riviä aiheuttaviin bakteereihin ja sieniin

Virkon™ S on hyvin dokumentoitu desinfiointiaine, joka tehoaa bakteereihin, viruksiin ja sieniin. Mikään muu markkinoilla olevaa desinfiointiaineita ei ole dokumentoitu yhtä hyvin. Sen koostumus on ainutlaatuinen ja sillä on todistettu vaikutus useita riviä aiheuttavia mikro-organismeja vastaan, kuten esimerkiksi Malazzia spp, Dermatophilus congolensis, Staphylococcus aurus ja Streptococcus euqi. Lisätietoja mikro-organismeista on verkkosivuillamme https://virkons.fi/bakteerilista/

Puhdista hevosen jalat heti, kun huomaat sairauden oireita estääksesi sen leviämisen. Tee se päivittäin. Jos iho ei parane muutaman päivän kuluessa tai jos se leviää, tulisi ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Miten rivin voi ennaltaehkäistä?

Suomen ilmasto on usein kostea. On siksi tärkeää olla erityisen huolellinen hevosen päivittäisessä hoidossa ja huolehtia että, sen jalat ovat puhtaat ja kuivat. Vältä mahdollisuuksien mukaan kuraisia laitumia harkitsemalla laidunten viemäröintiä. Puhdista karsina päivittäin ja varmista, että se on kuiva ja puhdas. Ota tavaksi hevosen lähiympäristön puhdistaminen ja desinfiointi tarttuvien mikro-organismien ja tartuntariskin vähentämiseksi.

Bakteerit, sienet ja virukset ovat tarttuvia mikro-organismeja, jotka voivat tarttua hevosesta toiseen, joko hevosten välisen suoran kosketuksen kautta tai sairaan eläimen saastuttamien pintojen, laitteiden, ajoneuvojen ja ihmisten kautta. Rokottaminen tauteja vastaan on tärkeää ja lääkkeitä voidaan käyttää tautien varalta, mutta mikään niistä ei tarjoa täydellistä suojaa kaikkia organismeja vastaan, jotka uhkaavat aiheuttaa sairauksia hevosilla. Infektion leviämisen ehkäisemiseksi ja hevosen tartuntariskin minimoimiseksi on tärkeää olla säännölliset rutiinit puhdistukseen ja desinfiointiin. Virkon™ S on paras mahdollinen desinfiointiaine, jolla on dokumentoitu teho useimpia viruksia, bakteereja ja sieniä vastaan, jotka voivat aiheuttaa sairauksia hevoselle. Virkon™ S on samanaikaisesti hellävarainen sekä ihmisille, eläimille että ympäristölle.

Puhdistus- ja desinfiointi

Talli ja karsinat

 • Poista kaikki irtotavarat (ämpärit, ruoka-astiat, jne.)
 • Poista kaikki orgaaniset materiaalit, kuten savi, lanta, kuivikkeet yms.
 • Puhdista kaikki pinnat pesuaineella, joka poistaa lian ja rasvan. Käytä painepesuria. Parhaan tuloksen saamiseksi on tärkeää, että pinnat ovat puhtaat ennen desinfiointia.
 • Desinfioi kaikki pinnat 1 % Virkon™ S-liuoksella painepesurialla, reppuruiskulla tai vesikannulla. Varmista, että kaikki pinnat kastuvat.
 • Anna pintojen kuivua ennen kuin tuot varusteet ja kuivikkeet takaisin.

Ruokinta-astiat, juomakupit, ämpärit ja muut tarvikkeet

 • Puhdista ruoka- ja juoma-astiat sekä ämpärit mieluiten pesuaineella, joka liuottaa likaa ja rasvaa. Parhaan tuloksen saamiseksi on tärkeää, että pinnat ovat puhtaat ennen desinfiointia.
 • Desinfioi ruoka- ja juoma-astiat, ämpärit sekä muut varusteet 1 % Virkon™ S-liuoksella käyttämällä esimerkiksi pesusientä tai liinaa. Huolehdi siitä, että kaikki pinnat tulevat märäksi.
 • Anna vaikuttaa 10 minuuttia, huuhtele puhtaalla vedellä ja anna kuivua.

Hevoskuljetusvaunut

 • Poista kaikki orgaaninen aines sekä sisältä että ulkoa (älä unohda pyöriä) kovalla harjalla ja/tai painepesurilla.
 • Puhdista kaikki pinnat, mieluiten pesuaineella, joka liuottaa likaa ja rasvaa. Käytä tarvittaessa painepesuria. Parhaan tuloksen saamiseksi on tärkeää, että pinnat ovat puhtaat ennen desinfiointia.
 • Desinfioi kaikki pinnat 1 % Virkon™ S-liuoksella painepesurilla, reppuruiskulla tai vesikannulla. Huolehdi siitä, että kaikki pinnat tulevat märäksi. Aloita pesu katosta ja etene ylhäältä alaspäin ja kohti uloskäyntiä.
 • Anna vaikuttaa 10 minuuttia, huuhtele puhtaalla vedellä ja anna kuivua.

Ilman desinfiointi
Tallipöly ja esim. hevosen aivastaessa ilmaan leviävät hiukkaset voivat levittää mikro-organismeja. Virkon™ S:n avulla voidaan vähentää ilmassa olevien haitallisten mikro-organismien määrää.

 • Sumuta 0,5 %:n Virkon™ S-liuosta talliin reppuruiskulla tai painepesurilla alhaisella paineella.
 • Toista päivittäin parhaan tuloksen saamiseksi. Sumu ei häiritse hevosia.

Lähteet

 1. Bergvall, Kerstin E. Equine Pastern dermatitis 8th World Congress of Veterinary Dermatology. 2016, 329-334.
 2. https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hast/halsolage-for-hast/fotskabb-och-mugg-studeras-i-hastprojekt/
 3. https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hast/sjukdomar/djursjukdomar-a-o/streptotrikos-hos-hast-dermatophilus-congolensis

Linda Nilsson

Doctor of veterinary medicine
Pharmaxim

Dokumentointi

Virusluettelo

Jalkineet

Etsi jälleenmyyjä